Dış Kulak Savunma Mekanizması
BUŞON(Kulak Kiri)
Dış kulak yolundaki serümen bezler tarafından üretilen buşon kulağa geçebilecek yabancı cisimlerden korur.
Üretilen serümen kulağı enfeksiyonlara karşı korur. Buşon 3 tipte olabilir.
a) Adi: Koyu kahverengi renkte olurlar. Salgı ağırlıklıdırlar.
b) Epitelyal: Sarı renkte olurlar ve epitel ağırlıktadırlar.
Dış Kulak Konjenital Hastalıkları
MİKROTİ/ANOTİ
Auricula çok küçüktür yada hiç gelişmemiştir. Mikrotide, dış kulak yolu kapalıdır. Bununla birlikte orta kulak gelişim kusurları(kemik zincir anomalileri) görülür. Cerrahi müdahale ile tedavi yapılabilir. Auricula için protez ve greftler kullanılabilir.
MAKROTİ
Auriculanın normalden büyük olması durumudur. Cerrahi yöntemle düzeltilebilir.
AKSESUAR AURİCULA
Genellikle auriculanın önündeki tragusun üzerinde görülür. Cerrahi yolla çıkarılır.
DARWİN TÜMSEĞİ
Auriculanın üstünde yer alan helixin kalınlaşmasıyla oluşan hastalıktır.
STAHL KULAĞI
Auricula yukarı doğru sivrileşir. Helix ve antihelix anormal bir şekilde katlanmıştır.
DKY ATREZİSİ/ STENOZU
Tamamen tıkanmış yada kapanmış olan dış kulak yolu genellikle tek taraflı olarak görülür. DKY atrezileri, dış kulak ve orta kulak anomalileri ile birlikte görülür.
DIŞ KULAK ENFEKSİYÖZ HASTALIKLARI
ERİZİPEL
Auricula ve dış kulak yolu cildinde görülen bir cilt enfeksiyonudur. Cilt üzerinde belirgin bir şişlik ve kızarıklık vardır. Lobul(kulak memesi) de etkilenir. Antibiyotikli bandaj yapılır.
PYODERMA
Auricula ve DKY cildlnde görülen püstüller ve bunların üzerindeki sarı kabuklarla görülen cilt enfeksiyonur.
GRANÜLER EKSTERNAL OTİT
Timpanik zar üzerinde granül dokusunun bulunması gibi, dış kulak yolunun tamamına da yayılabilir. Ağrı, kaşıntı gelişir. İşitme kaybı yapabilir(İTİK).
AURİCULA PERİKONDRİTİ
Kulak kepçesini örten perikondriyumun bakteriyel enfeksiyonu sonucu hiperimi ve hassalık görülmesidir. Kondrit,kıkırdağın iltihabına verilen isimdir. Kendiliğinden gelişen Auricula perikondritinde, diabetus mellitus(DM) araştırılmalıdır.
OTOMİKÖZ(FUNGAL OTİTİS EKSTERNA)
Dış kulak yolunun gevşek olması ve renginin beyazdan sarıya daha sonra yeşilden siyaha dönmesiyle oluşan mantar sporlarıyla karakterize mikötik enfeksiyondur. Dış kulak yolunda mantar sporları mevcuttur.
Otomiköz enfeksiyonları ıslanmış gazete manzarası yapar.
AKUT LOKALİZE OTİTİS EKSTERNA(FRONKÜLOZİS)
Dış kulak yolundaki kıl foliküllerinin iltihabıdır. Yağ foliküllerinin tıkanması yada iltihabı sonucu oluşan kıl kökü enfeksiyonudur. Kıl folikülleri kıkırdak kısımda olduğu için sadece burada görülür. Kemik kısımda görülmez.
AKUT (DİFFÜZ) OTİTİS EKSTERNA
Dış kulak yolunun kaşıntı,hassasiyet ve ağrı ile karakterize enfeksiyonudur. En yaygın DKY enfeksiyonudur. Ödem nedeniyle kanal tam tıkanabilir. Bu durumda iletim tipi işitme kaybı görülür.
MALİGN OTİTİS EKSTERNA
Nekrotizan eksternal otit ölümcül bir dış kulak enfeksiyonudur. Özellikle yaşlı hastalarda, diyabetli hastalarda yada immün sistem zayıflığı olan kişilerde görülür. Gram negatif bakteri(psodomonal) enfeksiyonudur.
HERPES ZOSTER OTİKUS(RAMSEY-HUNT SENDROMU)
Varisella zoster virüsünün neden olduğu, ağrılı veziküller halinde seyreden viral bir enfeksiyondur. Daha önce geçirilmiş bir su çiçeği virusu neden olmaktadır. Vücut direncinin düşmesi halinde aktif hale gelir. Ağrı ve yanma hissi oluşur. Ağrılar çok şiddetlidir. 4 gün sonra veziküller dökülmeye başlar. Veziküüler genelde auriculanın konka kısmında görülür. Lobul ve boyunda döküntüler ortaya çıkabilir.
DIŞ KULAK NON-ENFEKSİYÖZ ENFLAMATUVAR HASTALIKLARI
DKY EGZEMASI
Dış kulak yolunun aşırı temizlenmesinden dolayı DKY derisinin veziküler halinde ağrılı, kaşıntılı lezyonlar halinde görülen cilt tahrişidir. Dış kulak yolunun su,kimyasal ve tahriş özelliği olan maddelerden uzak durulması gerekmektedir.
YABANCI CİSİMLER
Yabancı cisimler Bitkisel ve Canlı yabancı cisimler olmak üzere ikiye ayrılır. Bitkisel yabancı cisimler yulaf, buğday, tanesi olabilmektedir. Bitkisel kaynaklı yabancı cisimlerde DKY yıkanmamalıdır. Bitkisel YC'lerde şişme özelliği vardır. Canlı yabancı cisimler DKY de öldürülerek cımbız yardımıyla alınır. Yabancı cisim dış kulak yolunu tıkamış ise iletim tipi işitme kaybı yapabilir.
DIŞ KULAK TRAVMATİK HASTALIKLARI
AURİKULA LASERASYONLARI
Trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları, künt kesici delici aletler nedeniyle zengin kan dolaşımına sahip olan auriculanın yırtılmasıdır. Auriculada çok büyük bir yırtık varsa parça yerine dikilebilir. Tamamen kopan auricula varsa greft yada protez koyulabilir.
YARIK KULAK LOBULÜ
Küpe takanlarda kulak memesinde kısmi yada tamemen yarık oluşmasıdır.
AURİKÜLER HEMATOM
Auriculanın travma sonrasında dışa bükey şekil almasıdır. Genellikle güreşçi ve boksörlerde olur. Oldukça ağrılı seyreden şişliktir. Tedavi edilmez ise kaba bir auricula görünümü olur.
AURİCULA DONMALARI
Dondurucu soğuklarda auriculanın soğuk nedeniyle ısı kaybetmesi ve ağrılı bir hal almasıdır. Auricula donmaları 1. derece, 2.derece ve 3. derece donma olarak sınıflandırılır. 1.derece donmalarda şişlik, kızarıklık ve ağrı olur. 2. derece donmalarda auriculada sıvı birikimi meydana gelir. 3.derece donmalarda ise auriculada nekroze dokular gelişir.
AURİCULA YANIKLARI
1.derece yanıklarda deride kızarıklık, 2.derece yanıklarda auriculada sıvı birikimi,3.derece yanıklarda nekroze auricula oluşur.
DIŞ KULAK NEOPLASTİK HASTALIKLARI
BENİNG TÜMÖRLER
Keloid: Auricula cildinde pürüzsüz, yuvarlak kisttir. Kulak lobulünde sık görülür.
Prekanseröz lezyonlar: Cerrahi yöntem ile doku kanserleşmeden uzaklaştırılmalıdır.
Osteom: Dış kulak yolunda tıkanıklık yapan bening kaynaklı tümörüdür.
Ekzositoz: Sıklıkla soğuk suya maruz kalanlarda görülür. Genellikle her iki kulakta görülür. Dış kulak en çok rastlanan tümörüdür.
MALİNG TÜMÖRLER
Malign tümörlerin %80'i auriculada,% 15'i dış kulak yolu cildinde,%5'i orta kulakta görülür.Malign tümörler skuamöz hücreli karsinom,bazal hücreli karsinom,verrüköz karsinom,malign melanom,rabdomiyosarkom,komşu yapılardan yayılan tümörler,metastatik tümörler olarak sınıflandırılır.
ORTA KULAK HASTALIKLARI
TİNNİTUS(ÇINLAMA): Hastanın dışarıdan herhangi bir sesli uyaran olmadan anormal ses algılanması olarak tanımlanır.Hastalar ses için ( vızıldama, su çağıltısı,ıslık sesi) gibi değişik tanımlamalarda bulunabilirler. Tinnitus nedenleri arasında işitme kaybı,yaşın ilerlemesi,buşon birikimi,vertigo,kafa yaralanmaları,gürültüye maruziyet kulak enfeksiyonları sayılabilir.
ORTA KULAK İLTİHABI(OTİT): Orta kulak boşluğunun( cavum timpani) bakteri,virüs ve mantar mikroorganizmaları nedeniyle enfeksiyon durumudur. Otit süreye göre akut,kronik ve efüzyonlu olarak sınıflandırılır.
a)Akut Otitis Media: Orta kulağın 3 aydan kısa süren enfeksiyon ile karakterize iltihabik durumudur.
b)Kronik Otitis Media: Orta kulağın 3 aydan fazla süren iltihabıdır. Uzun süren enfeksiyonlarda kemikçik zincir eriyebilir, kulak zarı flasid hale gelebilir.
c)Efüzyonlu Otitis Media: Orta kulakta enfeksiyon bulguları olmaksızın sıvı birikimi meydana gelebilir. Nedeni arasında östaki borusu tıkanıklığı gösterilebilir.
KULAK ZARI DELİĞİ
Kulak zarı pars flasida ve pars tensa kısımlarından oluşur. Pars flasida esnek, pars tensa kulak zarının gergin kısmıdır. Pars tensada oluşacak delik 30-35 dB işitme kaybı meydana getirir.
OTOSKLEROZ
Stapes tabanının kireçlenmesi ile oluşan orta kulak kemik hastalığıdır. Genetik bir hastalıktır. Genellikle her iki kulakta görülür. Kemikçik zincir hareketliliğini kısıtlar. Bu nedenle 1000 Hz timpanogramda Tip As görülür.
KEMİK ZİNCİR KOPUKLUĞU
Orta kulaktaki ossiküler zincirin( malleus,incus,stapes) travma, kaza ve yaralanmalara bağlı olarak işleyişinin bozulması ve birbirinden ayrılması olarak tanımlanabilir. 50- 60 dB'ye kadar kayıp gelişebilir. 226 Hz ve 1000 Hz timpanogramda Tip Ad genlikli bulunur.
İÇ KULAK HASTALIKLARI
MENİERE
İç kulağı tutan progresif (ilerleyici) seyirli hastalıktır. Hastalık erken dönemlerde alçak frekanslarda, ileri dönemlerde tüm frekansları tutar.
SSSKD (SEMİSİRKÜLER KANAL DEHİSSANSSI)
Hastalık iç kulakta bulunan superior semirsirküler kanal üzerinde olur. Kanal üzerindeki çatının yoksunluğu ile karakterizedir.
Vestibüler ve odyolojik semptomlar olabilir. Superior kanal üçüncü bir pencere gibi davranır ve hava iletiminde enerji kaybına neden olur.Stapes bu yola kanalize olur. Kemik yolunda oluşan aşırı hassasiyet kişide otofoni( kendi sesini fazla duyması) gelişir.
LVA (LARGE VESTİBÜLER AQUADUCT)
Vestibüler akuaduktusun 1.5 mm'den büyük olması durumudur. Dalgalanmalı, progresif ve sensörinöral bir hastalıktır. Odyogram üzerinde alçak frekanslarda belirgin hava-kemik aralığı görülür.